Što radimo trenutno (Croportal@Twitter) Ovo je novo!

 • Učitavam Twittove...

Zbunjuje Vas poplava TV programa? Pomoći će Vam Croportal.net TV!

Godinama smo živjeli sa 2 TV programa, onda 3, 4… domaćih sad ima dvanaestak, a svaka kablovska televizija daje više od stotinu. Kako se snaći? Pomoći će vam Croportal.net tv program! Na adresihttp://www.croportal.net/info/tv-raspored pronaći ćete TV preporuke najboljih filmova i emisija koje ne dolaze od oglašivača već od korisnika, zatim kompletan današnji program svih lokalnih i stranih kanala i pogled od 7 dana unaprijed za svaki program, sa detaljnim rasporedom. Sve to za više od 150 kanala! Dođite odmah i osigurajte sebi najjeftiniju i najbolju zabavu.

Neka brojke govore

5 godina.

100 000 registriranih korisnika.

To je sve što ćemo reć.

Zovi pojačanje!!1

Produkcijski tim iza Croportala, Roditelja, Storyja, Klika, novog Klika i nekoliko značajnijih budućih projekata (koje ako vam kažemo, morat ćemo vas smaknuti) treba nove suigrače na niže navedenim pozicijama.

Idealno bi bilo da su kandidati superljudi, ali budimo razumni — što više kvačica postaviš pored donje liste, to bolje.

PHP developer

 • Zna PHP5, MySQL i (X)HTML.
 • Zna kako & zašto neka tehnologija funkcionira.
 • Zna da ako je nešto glupo i radi — nije glupo.
 • Može pretpostaviti što se nalazi ispod haube, recimo… Croportal.net-a

Web dizajner

 • Zna napraviti brendiranu kategoriju na Croportalu, poput ove, ove ili ove.
 • Slaže napredne oglasne formate kao od šale.
 • Ima oko za detalje i doradu osnovnog vizualnog koncepta.
 • Odbija rad s HTML-om u Dreamweaveru.
 • Može prilagoditi postojeći CSS kôd novim vizualnim zahtjevima.
 • Posjeduje spoznaju o WordPress Loopu.
 • Upotrebljava riječi onclick, onfocus i onblur.

Formalno obrazovanje (npr. tečaj upisan u radnu knjižicu) neće nas previše impresionirati, dok to nije slučaj sa poželjnim iskustvom i kvalitetnim portfoliom.

CV i najbolji rad šaljite na posao@adriamedia.hr (hint: jedan najbolji rad bit će dovoljan).

Kol’ko nas ima….?!

Evo, brišemo suzu iz oka i pucamo od ponosa što ljudima i svijetu možemo objaviti kako je Croportal u prošlom mjesecu prema Google Analyticsu zabilježio više od 500 000 unique posjetitelja.

Pola milijuna, alo!!!

Da nam je kuna za svakoga od vas… imali bismo pola milje kuna :)

Ali nije to sve.

I dalje rastemo - u rujnu smo zabilježili i brojku od 80 000 registiranih korisnika (da se opet pohvalimo, sad početkom listopada ih imamo već 85 000) i imali smo 5 milijuna učitavanja stranice.

Joj, što je lijepo razbacivat se milijunima!

Eto, sada smo otvoreni i raspoloženi za čestitke, tapšanja, malo user bondinga i sve što ide uz to.

Servisne informacije, anyone?

Što je portal bez servisnih informacija? U maniri naše filozofije prikupljanja sadržaja od drugih (specijaliziranih) siteova/servisa, razvili smo Info stranice.

Danas u izlogu

Od sada na Croportalu možete pročitati tjedni horoskop za sve znakove koji priprema Horoskop.hr.

Ako su vam poslovne zvijezde naklonjene i očekujete bogato nasljedstvo ili se kandidirate za pobjedu u reality showu, zacijelo ćete imati potrebu pretvarati europske Eure u hrvatske Kune (ili obrnuto). Naravno, možete usporediti i ostale valute.

Za one koji prate TV program, ekipa sa mojtv.hr dostavlja nam feed kojim popunjavamo TV raspored za najpopularnije lokalne kanale.

Sučelje TV rasporeda

Na 8 različitih predložaka sa postojećih siteova ispitali smo 12 korisnika metodom interno nazvanom PrintScn/Print/Grab-a-pen, te smo uz nekoliko brzih zadataka na kraju došli do ovoga što vidite.

Zanimljivo je da velika većina ispitanika prati istovremeno više kanala, a najčešće prebacuju na alternativni program za vrijeme blokova reklama. Ipak, potreban je puno veći uzorak da bi se mogla postaviti utemeljena pretpostavka.

Kao i uvijek kod testiranja korisnika, najbolje funkcioniraju jednostavni zadaci, koji imaju jasan cilj. To nam omogućava precizne rezultate za analizu i ne postavlja previše prepreka za ispitanika.

Mali za prijavu postova

Kod blogera i drugih nezavisnih autora pojavila se potreba da ubace manji Croportal button za prijavu sadržaja, kao što to imaju i drugi slični servisi za sharing.

Dado iz Reprodukcije je bio najuporniji i zahvaljujući njemu odlučili smo pojednostavniti proceduru za ugradnju i napisati ove kratke upute (Dado, ti si ovo dobio na mail, pa možeš preskočiti :D). Pa krenimo…

Prije svega, primjer takve ikonice-linka nalazi se na Fashion Guruovom siteu pri dnu svakog članka… Da, znamo da ima slika oskudno odjevenih poznatih komada, ali vratimo se mi na temu!

HTML za prijavu izgleda ovako:

<a href="http://www.croportal.net/submit?url=CIJELI_LINK_DO_SADRZAJA»
  &title=NASLOV_SADRZAJA»
  &abstract=SAZETAK_DO_350_ZNAKOVA»
  &category=NAZIV_CILJANE_KATEGORIJE">
  <img src="http://www.croportal.net/assets/i/croportal-favicon-button.gif"
  alt="Dodaj na Croportal" />
</a>

* Znak » označava prekid dijela koda koji bi se trebao nastavljati u istoj liniji,
bez razmaka iza ili umjesto tog znaka.

Ikonica koja se povlači na vaš site izgleda isto kao i favicon (nalazi se ispred http:// u address baru vašeg internet browsera).

Sustavu za prijavu se mogu poslati slijedeći podaci:

 • url: točan URL do željenog sadržaja (ukoliko taj URL već postoji, sistem će upozoriti korisnika da prijavljuje duplikat)
 • title: naslov sadržaja, najbolje da je isti kao i naslov na originalnom siteu, ali je zgodno naznačiti ukoliko se radi o video sadržaju ili fotogaleriji, npr. tagom VIDEO: ili FOTOGALERIJA:
 • abstract: sažetak sadržaja, koji može sadržavati najviše 350 znakova
 • category: naziv kategorije u koju se želi dodati članak

Ne morate koristiti sve navedene varijable.

Ako pojedina varijabla nije točna ili nedostaje, sustav ju jednostavno neće automatski unjeti, nego će korisnik koji prijavljuje članak morati to učiniti ručno.

U rijetkim slučajevima sustav neće prepoznati prijavljeni link kao valjani, zbog sigurnosnih postavki na serveru na kojem se nalazi taj link.

Korisnici koji su voljni konfigurirati vlastiti server trebaju omogućiti HEAD request sa Croprotala. Oni koji nisu razumjeli prethodnu rečenicu, slobodno nam javite o kojem se točno linku radi, pa ćemo istražiti slučaj.

Gdje su završile naše prve majice

Web.start je osim kvalitetnih prezentacija, događaj od specijalnog značaja za sve geekove. Rijetki su trenuci kada izlazimo na danje svijetlo, a još rijeđi kada se družimo sa istima ili sličnima.

Geekovi vole nositi majice sa dvosmislenim natpisima, tajanstvenim indie grafikama ili logotipom nekog poznatog web servisa.

Models

Za web.start smo preklinjali Natašu da nam naruči samo par komada. Na kraju su nam tako dobro sjele, da smo ih naštancali još 50-ak, za svaki dan po jednu. Nekoliko ih je ipak igrom slučaja završilo kod poznatih razbojnika Siniše, Cara, Ilije i Dragana, koji su se za odredjenu svotu europskih papirića pristali i slikati u svojoj novoj odjeći.

Tattoo

tee

Prije nego se uzjogunite, tek da znate da imamo već jedan batch koji se šalje pojedincima koji su nam pomogli oko razvoja sitea. Obećali nam ovaj tjedan, ali čekamo još neke specijalne kuverte?!

Prezentacija “Što korisnici žele”

Na ovogodišnjem web.startu održali smo kratku, ali slatku prezentaciju o našem iskustvu u radu s korisnicima, gdje smo uz kratki teoretski brief iznjeli i najznačajnije dijelove konkretnih saznanja.

Nabrijani Surf

Obećanje u ovom slučaju nije ludom radovanje — Surf naslovnica je nafrizirana*.

Jeste vidjeli? Zadovoljni? Za one koji nisu, ide pojašnjenje…

Potrudili smo se da surferi budu u prvom planu, pa tako postoji:

 • lista top surfera, s koje klikom na veliki link posjetioci odlaze na profile i od tamo direktno na originalne članke. Hint: ako si na top listi, bolje eksponiraš svoje sadržaje.
 • lista zadnje komentiranih surfova, tako da se letimično može pregledati tko je kome zadnji nešto prokomentirao — jesi ti to meni nešto rek’o?!!.
 • lista zadnjih aktivnosti na surfovima. Sve što se može napraviti sa surfom, računa se ovdje.

Gore navedene novosti omogućuju da ono što se kliketa, komentira i ocjenjuje ostaje duže izloženo, donosi više posjetioca, a samim time i osmjeh na licima vrijednih autora. Čuli smo i za slučajeve samozadovoljnog trljanja ruku uz popularni “hehehe” cerek.

Kako bi grupe obožavatelja, tzv. groupies što brže pročitale vijesti omiljenih im surfera, dodali smo avatare uz surfove. Omiljene zvijezde će sada biti lakše prepoznati, kao uostalom i kriminalce!

Kažu da su u laži kratke noge, a naše observacije na Croportalu su pokazale da razno razni mudrijaši koji jednom izgube kredibilitet, teško vraćaju razočarane korisnike.

Direktni Surf link je dodan odmah do naslovnice u glavnoj navigaciji! :)

* ovo naravno nije konačni oblik, tek evolucijski korak.

Majice?