3 stvari o braku iz neke druge perspektive

Veza ispunjena ljubavlju i razumijevanjem, posebice u svojim počecima, ispunjava nam život srećom, strašću i mirom. Duga veza često rezultira i brakom kao logičnim slijedećim korakom.

No, kako znati jesmo li za brak doista i spremni i hoće li stvari u partnerskom odnosu nakon službenog ozakonjenja veze i dalje ostati iste? Kada svakodnevica preuzme, a početna zaljubljenost popusti – ostaju ljubav i povjerenje. Slijedi pogled na brak iz realne, ali ne užno i idilične perspektive.

1. Koliko smo uopće zreli za brak?

Nitko od nas ne może sa sigurnošću reći kada je spreman za brak. Može to tek procijeniti po svojoj trenutnoj emocionalnoj situaciji i pogledu na životne prioritete, ali činjenica je da nitko od nas zapravo nije zreo za brak, tek je sam brak kao konstrukt i sve što on nosi taj koji nas učini zrelima za takav odnos i sve što on nosi.

Temelje za ono što od zajedničkog, pa i bračnog života očekujemo učimo promatrajući modele koje imamo kroz djetinjstvo. Nesvjesni te škole, kasnije sami sebi kažemo – želim / ne želim takav odnos.

2. Poteškoće u komunikaciji ponekad se otkrivaju tek s vremenom

Iako je na samom početku situacija prilično idilična (jer da nije takva, vjerojatno se niti ne bismo odlučili na brak), s vremenom isplivavaju sve poteškoće koje nekom odnosu prijete. Realno je za očekivati da dvije osobe kroz odnos ne rastu isto, mijenjaju se s vremenom interesi i očekivanja, ali ukoliko prioriteti ostaju isti – razgovor je taj koji jedini może pomoći na putu uklanjanja poteškoća.

Razgovor s partnerom
Razgovarajte s partnerom da biste riješili problem.

Sve neizgovoreno što nas muči produbljuje nemir i sumnju, u nas same, u odnos, u brak, u ljubav. Ponekad je i glasno deranje riješenje, a pogrešno je smatrati da se partner koji galami ponaša nezrelo. I glasno deranje i suzdržanost načini su nošenja s bolom u danoj situaciji.

3. Druga šansa braku

Koliko je brak nekome vrijedan osobna je stvar pojedinca. Da bi odnos koji je zapao u krizu slobodno disao, odluka o rastavi trebala bi biti nešto što obje strane osjećaju. Što kada tome nije tako i kada se ipak traži druga šansa za brak na prelomnici?

Prije svega potrebna je otvorenost i iskrenost, a ako se trenutna prelomnica shvati kao mogući novi početak – brak może biti kvalitetniji. Ukoliko obje strane shvate vlastiti doprinos trenutnoj situaciji te preuzmu odgovornost s novim početkom ostaje im raditi na stvarima i obrascima koji su ih doveli u trenutno stanje. Drugim riječima, bračna kriza ne mora nužno značiti isključivo kraj, ona może biti očiti znak transformacije odnosa.

Pročitajte također

Back to top button
Close
Close