4 osnove za uređenje povrtnjaka

Koliko ste puta pomislili da bi bilo odlično imati svoj vrt dok ste čekali u redu na tržnici ili u dućanu? Hrana za koju sami jamčite da je kvalitetna i zdrava mogla bi Vam biti nadohvat ruke. Istina je da mnogi nemaju vremena brinuti se o velikom vrtu, no ne postoji zapisano koliko velik Vaš vrt zapravo mora biti.

Ako ste te sreće da imate okućnicu i nešto vremena na raspolaganju, dugoročno će Vam se itekako isplatiti zasaditi nekoliko prehrambenih biljaka. Općenito se lakše brinuti za povrće i prosječna osoba jede više povrća nego voća pa je povrtnjak odlična opcija za vrtlare-početnike. Uz nekoliko osnovnih pravila za izradu povrtnjaka, i Vi možete imati svoj izvor povrća.

1. Obratite pozornost na osvjetljenje

Većina povrća treba veliku količinu svjetla nekoliko sati dnevno. Pretežito se radi o onom povrću čije nadzemne dijelove koristimo u prehrani poput mahuna i brokule te koje treba postići određenu boju.

Količina svjetla za povrče
Većina povrtnih biljaka u vrtu treba veliku količinu svjetla barem nekoliko sati dnevno.

Iz ovog razloga ne možete smjestiti povrtnjak u bilo koji dio dvorišta već je potrebno izmjeriti gdje će povrće najmanje 6 sati dnevno imati svjetlost. Doduše, lisnato povrće poput blitve ne treba puno direktne svjetlosti, već može rasti i ako je djelomično u sjeni, a gomolji kao što su krumpir i mrkva mogu rasti čak i ako nadzemni dio biljke dobije svjetlost samo ujutro.

2. Provjerite kvalitetu zemlje

Prije nego krenete saditi veću količinu povrća, provjerite kakav je tip Vaše zemlje. Ona mora biti dovoljno rahla da voda prolazi kroz nju, a ne zaostaje kraj korijena kako korijenje ne bi postalo gnjilo. Također, ne možete saditi biljke u zemlji punoj kamenja pa je potrebno izvaditi sve nepotrebno kamenje ili još bolje, izbjegavati takvu zemlju.

Kamenje može omesti rast i razvoj biljke te može oštetiti alat koji ćete koristiti za uređivanje povrtnjaka. Osim toga, zemlja za povrtnjak mora biti bogata mineralima i hranjivim tvarima, a ukoliko znate da se radi o siromašnoj zemlji kupite dodatnu obogaćenu zemlju ili dodatne nutrijente koje ćete zamiješati u nju.

3. Pametno izaberite povrće

Ukoliko nemate staklenik, ograničeni ste vremenskim prilikama i klimom vlastitog podneblja. Stoga, nema smisla saditi biljke koje ne rastu prirodno u Vašoj klimi ili području jer ćete samo uzalud trošiti novac na održavanje, a plodovi će biti mali ili nepostojeći.

Razmislite koje povrće raste u istim okolišnim uvjetima te koje povrće najviše koristite ili ga nikad ne možete pronaći u dućanu. Ako imate velik prostor, možete zasaditi nekoliko vrsta povrća, svako u svoj dio, no ako ste ograničeni veličinom dvorišta, fokusirajte se na ono što biste najradije jeli domaće.

4. Odvojite vrijeme za vrt

Povrtnjak nije nešto što možete izraditi i zaboraviti na to, a očekivati plodove. Uzgoj povrća, čak i ako se radi o maloj količini, zahtijeva određenu količinu vremena i truda, no na kraju dana, uvijek se isplati imati domaće povrće.

Pročitajte također

Back to top button
Close
Close