Brdski biciklizam – 10 savjeta za početnike

Brdski biciklizam zahtijeva mnogo više napora nego vožnja biciklom po cestama ili ravnim stazama, a također se smatra rizičnijim. Ako dođete u iskušenje da biciklom krenete na brdo koje ne vodi popločenom stazom, a zatim se s istoga spustite, za početak morate biti u dobroj formi, a neće biti na odmet slijediti i savjete za sigurnu i ugodnu brdsku vožnju.

10 savjeta za bicikliste početnike

1. Provjerite imate li odgovarajuću opremu! Za brdski biciklizam potreban vam je ne samo prikladan bicikl, već i osobna oprema, posebno kvalitetna kaciga, rukavice i cipele. Potrebna vam je i odjeća koja će vas dobro zaštititi u slučaju pada. Ako ne nosite odjeću koja će štititi izložene dijelove tijela, odjenite bar dugu majicu i hlače.

2. Ako ste početnik, odaberite brdski bicikl, koji ima samo prednji ovjes. Vilice bi trebale imati mogućnost zaključavanja. To će vam olakšati vožnju na ravnom terenu ili uzbrdici.

3. Prije vožnje uvijek osigurajte ispravnost vašeg bicikla. Gume bi trebale biti dovoljno napumpane, lanac treba biti dovoljno podmazan, a kočnice moraju biti ispravne.

4. Ispravno namjestite visinu sjedala – neka bude u visini kukova.

5. Naučite se kretati brzo i pravovremeno. Inzistiranje na vožnji pri preniskoj brzini ili prekasna promjena brzine može vas brzo iscrpiti ili čak prisiliti na zaustavljanje.

6. Brdski biciklizam ne započinje vožnjom bicikla po najvišem i najizazovnijem brdu na vašem području. Izazovne, strme staze s mnoštvom zavoja prikladne su za najbolje, a ne za početnike. Prvo krenite uzbrdo manje strmim stazama za šetače i planinare.

7. Uvijek kod sebe imajte vodu, mali set biciklističkog alata i mali pribor za prvu pomoć. Ne zaboravite svoj telefon!

8. U zavoje ulazite s unutarnje strane, izbjegavajući rubove. Vožnja bi trebala biti što mirnija. U zavojima se lagano nagnite prema naprijed i zaustavite pedaliranje kad je vanjska pedala niska, a unutarnja pedala potpuno podignuta. Zadnjicu lagano podignite sa sjedala kako biste mogli kontrolirati zavoj vašim bokovima.

9. Prilikom uspinjanja, nagnite se naprijed tako da prednji kotač dobro leži na podlozi, ali ne podižite zadnjicu sa sjedala, jer je pogon na stražnjem kotaču i zahtijeva dobro trenje.

10. Prilikom spuštanja pazite da je težište na stražnjem dijelu kotača, najbolje je pedalirati kako bi se mogao dobro kretati između vaših bedara i ispod stražnjice. Držite pedale u gotovo vodoravnom položaju – držite dominantno stopalo malo više.

Related Articles

Back to top button
Close
Close