Čemu služi 3D printanje?

3D printanje sve je češći oblik proizvodnje – gotovo sve industrije koriste se ovim modelom u barem jednoj fazi izrade proizvoda, a neke i u potpunosti. 3D pritanje izvorno se koristilo u izradi maketa za proizvode koji su se zatim izrađivali od drugih materijala, no sve je češće korištenje ovog načina u cijelom postupku izrade.

Kako 3D printanje funkcionira?

Kad zamislite neki proizvod, razmišljate o njemu kao jednom tijelu, no kroz svaki je objekt moguće provući velik broj ravnina. Upravo to je ideja 3D printanja – kada biste napravili prereze objekta od dna do vrha dobili biste ravnine s različitim oblicima. Kad posložite te ravnine jednu na drugu dobivate cijeli proizvod. 3D printanje je dakle, aditivan proces u kojem se nadodaju prerezi objekta od nekog materijala jedan na drugi.

Suprotno tome je supstraktivna izrada u kojoj na neki način oduzimate materijal iz cjeline. Jednostavan primjer je izrada figurice iz drveta – malo pomalo uklanjate nepotreban materijal dok ne oblikujete željeni oblik. U odnosu na ovakav način izrade, 3D printanje puno je efikasnije i isplativije jer ne trošite materijal koji Vam ne treba nego stvarate isključivo ono što ćete na kraju koristiti.

Za izradu proizvoda ovim načinom potreban Vam je 3D model koji se može dizajnirati u određenim programima ili skinuti već pripremljena šablona s interneta. Zatim taj model morate prerezati u već spomenute ravnine za što postoje drugi programi – ovo je potrebno jer 3D printer gradi u slojevima.

Za što se koristi 3D printanje?

Na početku je spomenuto kako se 3D printanje originalno koristilo za izradu maketa, no s vremenom se proširilo na razne druge proizvode.

Na primjer, ovim se procesom proizvode gotovi kupovni proizvodi poput odjeće i obuće, modnih dodataka i sunčanih naočala pa sve do pokućstva i kućanskih proizvoda. Najlakše je, doduše, proizvesti stvari koje se sastoje od samo jednog dijela, ali u slučaju pokućstva možete printati dijelove koje ćete zatim ručno složiti u proizvod.

Osim toga, proizvode se alati korisni u raznim poslovima poput specifičnih dijelova nekog većeg tijela što onda omogućava preciznu izradu točno onog što Vam treba umjesto da tražite i isprobavate sve moguće opcije.

Odlična funkcija 3D printanja je u izradi medicinskih pomagala poput umjetnih ruku i nogu te dentalnih aparatića.

Zatim se koristi u edukaciji učenika gdje im se omogućava proizvodnja objekata bez kompliciranog alata, ali im povećava percepciju o proporcijama i dijelovima objekata. Osim toga, omogućava učenicima da stvaraju alat potreban za neke školske projekte i time umanjuje troškove bilo učenika ili škole.

Zanimljiva uloga je u izradi nakita i umjetnosti. Radi se o relativno novoj primjeni, ali u svakom pogledu revolucionarnoj jer smanjuje troškove izrade i omogućava stvaranje objekata koji su preteški za ručnu izradu.

I na kraju, 3D printanje koristi se i u arhitekturi te postoje velika nagađanja o tome kako bi građevinska industrija mogla biti revolucionirana ovim načinom proizvodnje.

Zaključno, 3D printanje ima nevjerojatne prednosti nad drugim načinima proizvodnje – od smanjenja troškova do toga što omogućuje izrazitu preciznost i personalizaciju proizvoda – bilo u medicini ili izradi alata.

Pročitajte također

Back to top button
Close
Close