Dilema: Glazbena škola ili sport?

Zašto je važno uključiti svoje dijete u bilo koju od brojnih aktivnosti koje se odvijaju izvan škole, ključno je pitanje na koje ćemo pokušati odgovoriti u ovom postu. Nakon što pročitate neke zaključke koji su proizašli iz istraživanja, više nećete oklijevati u odluci trebate li vaše dijete dodatno zaposliti ili ga ostaviti da obavlja samo svoje školske dužnosti.

Kada se roditelji konačno odluče na opciju pohađanja škole izvan škole, ponekad dolazi do dilema. Ne znate je li bolje upisati dijete u glazbenu školu ili neku od omiljenih sportskih aktivnosti. U postu ćemo se zaustaviti na ovom pitanju i odgovoriti vam na najbolji mogući način što možete učiniti da udovoljite svom djetetu i sebi.

Poticanje za početak

Jedno od mnogih istraživanja iz područja koje opisujemo pokazalo je da ako je dijete prisiljeno jedan sat vremena svirati glazbeni instrument i nakon toga istrčati petnaestak krugova, ono stvara snagu samokontrole. Jedan od istraživača dodao je da petogodišnjak koji može trčati 10 minuta može prerasti u 10-godišnjaka koji svoj domaći zadatak obavlja na vrijeme. Tako izrasta u odraslu osobu koja čak i na razgovoru za posao nastoji riješiti probleme.

Djeca igraju nogomet
Bavljenje sportskom aktivnošću ima pozitivan učinak na djetetov razvoj.

Iz navedenog možemo zaključiti kako nam znanost želi reći da je najbolje upisati dijete u glazbenu školu i jednu od sportskih aktivnosti. Ali krenimo redom. U početku su definitivno važne želje vaše djece.

Koja aktivnost više nadahnjuje vaše dijete?

Roditelji će uskoro primijetiti za koje je aktivnosti dijete nadarenije i što ga više zanima. Ovo je također jedan od važnih pokazatelja koji vam najbolje može pomoći s odlukom kod upisivanja djeteta u glazbenu školu ili na nogomet, košarku ili bilo koju drugu sportsku aktivnost.

Čak i ako ste odlučili svoje glazbeno nadareno dijete upisati u glazbenu školu, također mu trebate dati do znanja koliko je važno kretanje i bavljenje sportskim aktivnostima. Osim sviranja odabranog instrumenta, izađite s djetetom na otvoreno – pješice, biciklom ili na neki drugi način. Barem jednom tjedno možete se natjecati s njim u trčanju, tenisu ili bilo čemu sličnom. Neka glazba i sport idu ruku pod ruku. Učinite glazbu prioritetom i a vježbom ćete pripomoći njegovim pokretima u glazbenom smislu. Provjerite kakav utjecaj ima glazba na razvoj vašeg djeteta.

Dijete svira flautu
Svakako vam savjetujemo upisivanje djeteta u glazbenu školu.

Međutim, ako odlučite svoje dijete upisati za bavljenje određenim sportom, također mu trebate dati do znanja da je glazba dio života i da neće biti loše ako nauči svirati gitaru ili neki drugi instrument koji možda već imate kod kuće. Naprotiv, vaše će dijete biti još popularnije u društvu koje može zapjevati dok ono svira instrument prije presudne sportske utakmice.

Želje roditelja ne bi trebale dolaziti do izražaja u odluci

Kao brižni i uzorni roditelji nikako si ne biste smjeli priuštiti uvođenje djeteta u aktivnosti koje se vama sviđaju, nešto što je trenutno popularno ili nešto što si sami niste mogli priuštiti kao dijete ili tinejdžer zbog različitih životnih okolnosti. Ovo bi mogla biti kobna greška koja će vas kasnije opterećivati. Odlučite s vašim djetetom. To će povećati zadovoljstvo, kao i djetetov uspjeh.

Za kraj vam moramo reći kako se potražnja za obje aktivnosti svake godine povećava.

Related Articles

Back to top button
Close
Close