Djeca i slobodno vrijeme: što trebate znati?

Djeca svoje slobodno vrijeme najčešće provode u igri, a kako dijete raste, tako mu se mijenja i zainteresiranost za pojedine igre ili aktivnosti, a sukladno tome mijenja se i način na koji dijete provodi svoje slobodno vrijeme. Osim klasične dječje igre, to može biti bavljenje glazbom, sportom, plesom, učenjem stranih jezika ili čitanjem.

To je svakako vrijeme kada je dijete oslobođeno školskih, ali i obiteljskih zaduženja. U današnje su vrijeme djeca opterećena opširnim školskim obvezama pa je dječje slobodno vrijeme nužnost za razvijanje sposobnosti i osobnih sklonosti djeteta.

Slobodno vrijeme bitna je stavka djetetovog razvoja

Važna stavka djetetova razvoja svakako je slobodno vrijeme, a ono mu treba zadovoljiti potrebu za odmorom, razonodom i element je razvoja ličnosti. Iako je dijete samo odabire kako će provoditi slobodno vrijeme, ponekad ga je potrebno usmjeriti i upoznati ga sa mogućnostima koje ima, a koje mu također mogu biti zadovoljstvo i veselje, nikako obaveza.

Ukoliko je djetetu nešto obaveza, iako se time bavi izvan školskog radnog vremena, dijete na taj način gubi slobodu i vrijeme za druženje i igru koji su me neophodni u svim fazama odrastanja. Bitno je i da je roditelj upoznat sa način provođenja slobodnog vremena svog djeteta.

Vaše dijete i vi

Vrijeme koje kvalitetno provodite sa svojim djetetom neprocjenjivo je i od presudne važnosti za njegovo odrastanje i snalaženje u vanjskom svijetu. Iako nam u današnjem načinu života svakodnevne obaveze ne dopuštaju dovoljno vremena koje ćemo provoditi s djecom, bitno je u trenucima vašeg druženja što više razgovarati s djetetom i biti prisutan u svim njegovima idejama, maštanjima, ali i u problemima.

Provođenje slobodnog vremena s djetetom
Provođenje slobodnog vremena s djetetom vrlo je važno.

Ponekad su zajednički trenuci kratki, ponekad je to samo vrijeme dok dijete vozite na trening ili u školu, ali svakako osigurajte da ste prisutni i potpuno posvećeni djetetu i njegovim razmišljanjima. Konstruktivni zadaci, kao što je zajedničko pripremanje obroka, pranje suđa ili pospremanje kvalitetno je provođenja vremena, a ujedno je i korisno za cijelu obitelj.

Dosada je važna

Iako je uloga roditelja da dijete uči i usmjerava, potiče i provodi s njime kvalitetno vrijeme, faktor dosade je također važan u životu i odrastanju djeteta. Dosada potiče kreativnost! Kada je dječje vrijeme isplanirano do posljednjeg trenutka, dijete, osim što gubi slobodu, gubi i sposobnost da samo sebe zabavlja. Kada se, pak, dijete samo zabavlja, njegova mašta i kreativnost se razvijaju, a to su vještine koje ih pripremaju za životne izazove.

I na kraju, kod organizacije slobodnog vremena djeteta vodite se slijedećom mišlju francuskog književnika i pedagoga, Jean-Jacques Rousseaua: „Dopustite djetetu više slobode: neka trči, neka skače, neka bude slobodno, neka se igra i zabavlja, neka nikada ne miruje.

Pročitajte također

Back to top button
Close
Close