Zašto se odlučiti za dobrovoljni mirovinski fond?

Mirovine i starost nam se ponekad čine tako daleko, a zapravo vrijeme jako brzo prođe. Istraživanja su pokazala da mladi nikada ili jako rijetko razmišljaju o planiranju mirovine. U ovom članku ćemo Vam pobliže pojasniti sve te stupove, koji mogu biti zbunjujući, posebno ako ste tek zakoračili u svijet rada. Mirovinski stupovi se sastoje od tri stupa:

Prvi stup

Predstavlja obvezno mirovinsko osiguranje za sve zaposlenike. Mirovina iz prvog stupa koju osigurava Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje određena je zaradama u životu i političkim  odlukama. Sredstva iz tog stupa se koriste za isplatu mirovina sadašnjih umirovljenika. Nakon ostvarivanja prava na mirovinu, osiguranici se putem HZMO-a počinju koristiti do tada uplaćenim sredstvima u vidu mirovine iz 1. stupa.

Drugi stup

Temelji se na individualnoj kapitaliziranoj štednji dijela mirovinskih doprinosa. Mirovina iz drugog stupa nastaje tako što se 5% Vaše bruto plaće svakoga mjeseca obavezno uplaćuje na Vaš osobni račun kod obveznog mirovinskog fonda drugog stupa. Do odlaska u mirovinu na tom se računu skupljaju sredstva koja će kasnije služiti za isplatu mirovina.

Treći stup

Treći stup je dobrovoljno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje. Visinu mirovine određuje visina mjesečnih uloga koji će se uplaćivati na poseban račun u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Za razliku od štednje u obveznom mirovinskom fondu, odluka o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji je samo Vaša odluka.

Prednosti ulaganja u dobrovoljno mirovinsko osiguranje

Odluka za štednju u dobrovoljnim mirovinskim fondovima namijenjena je svima onima koji žele osigurati dodatnu štednju za dane u mirovini. Ulaganje u dobrovoljne mirovinske fondove donosi tri prednosti: porezne olakšice, državna poticajna sredstva te prinos fonda.

Sredstvima s računa u 3. stupu moguće se početi koristiti  i prije stjecanja zakonskih uvjeta za mirovinu. U slučaju smrti ukupna ušteđena sredstva na računu preminulog člana nasljeđuju zakonski nasljednici.

Ujedno, jedini je financijski proizvod koji obuhvaća državna poticajna sredstva u iznosu od 15% na uplaćena sredstva u kalendarskoj godini (maksimalno do 750 kuna), poreznu olakšicu za poslodavce i mogući prinos koji se ostvaruje ulaganje sredstava članova.

Realnost je da su današnje mirovine izuzetno niske i da na vrijeme treba razmisliti kako si osigurati ugodniju starost. Prosječna mirovina u Hrvatskoj je među najnižima u Europi. Zbog tog razloga ovaj način štednje postaje sve atraktivniji. Primijećen je  značajan porast broja ulagača u treći stup.

Iz navedenih razloga potičemo Vas da se aktivirate danas kako biste imali bezbrižniju starost te kako se ne bi osjećali kao teret mlađim naraštajima Vaše obitelji.

Related Articles

Back to top button
Close
Close