Kako izabrati prave prozore za Vaš dom?

Prozori su prije svega tu da nas zaštite od hladnoće, kiše i buke, ali da nam za razliku od zida daju dotok Sunčeve svjetlosti i svježeg zraka u dom. Iako mnogi prozore smatraju nebitnim dijelom kuće, zapravo Vam mogu znatno poboljšati kvalitetu stanovanja. Ovisno o tome u kakvom okruženju živite, potrebna Vam je posebna vrsta prozora.

Oblik prozora

Iako se možda čini banalno, pri izboru prozora važno je obratiti pozornost na oblik. Budući da oni zauzimaju velik dio zida, a ponekad čak i cijeli, njihov će oblik biti ne samo vrlo uočljiv već može i promijeniti dizajn sobe.

Kvadratni ne podijeljeni oblik prozora potpuno je neutralan i može pasati uz širok spektar stilova uređenja prostora, a ovisno o njegovoj boji i eventualnim ukrasima na okviru može se dodatno prilagoditi Vašem ukusu.
Okrugli prozori daju zaigran dojam i često se koriste u kupaonicama gdje nema potrebe za pogledom kao iz recimo dnevne sobe ili kuhinje nego služe isključivo za svjetlost ili prolazak zraka. Kružni su prozori obično manji i često fiksni.

Vrsta prozora

1. Fiksni

Sve su popularniji fiksni prozori koji omogućuju samo ulazak svjetlosti, ali ne i protok zraka što nije problem jer se velik broj kućanstava oslanja na unutarnje hlađenje i grijanje pa nemaju potrebu za svježim zrakom. Oni su najmanje zamjetljivi jer često zauzimaju velike površine, ali bez vidljivog okvira i služe kao stakleni zid, tj. kako bi pružili neometan pogled na prirodu ili grad.

2. Klizni

Klizni se prozori, kao i vrata, koriste u slučaju kad oko njih nema dovoljno prostora za prozore s klasičnim otvaranjem pa se zato često instaliraju u apartmanima koji su rađeni za kratkotrajne boravke ili pak u uskim ulaznim hodnicima.

3. Sklopivi

Ovakav se tip najčešće koristi za izlazak na terase u slučajevima gdje ima dovoljno prostora za manevriranje. Većinom su u potpunosti sklopivi pa se kad su otvoreni mogu gurnuti skroz uza zid i ne smetaju pri prolasku na terasu, a često se koriste u ugostiteljskim objektima za djelomičnu odjelu vanjskog i unutarnjeg prostora.

4. Pivot prozori

Pivot prozori zanimljiv su izbor jer se okreću oko srednje horizontalne osi i mogu se otvoriti potpuno paralelno s horizontalom te pružiti velik dotok zraka.

5. Jalousie prozori

Još jedan nekonvencionalan oblik prozora su Jalousie koji se sastoje od mnogih staklenih pločica koje se slično škurama mogu okretati kako bi propustile zrak ili bile zatvorene, no budući da se radi o kompleksnom sistemu koji nije tako siguran što se tiče zadržavanja hladnoće vani preporuča se za ulazne hodnike koji su od kuće odvojeni još jednim vratima.

6. Okretno-nagibni

Okretno-nagibni je tradicionalan model prozora koji se otvara na jednu stranu te se može nagnuti tako da je otvorena gornja strana i najmanje su upadljivi te se mogu koristiti u bilo kojoj prostoriji.

Ovo su neke od glavnih vrsta prozora na koje možete naići pri kupnji i imajte na umu stil koji želite postići te kako ćete rasporediti namještaj ovisno o tipu otvaranja prozora.

Pročitajte također

Back to top button
Close
Close