Koja gitara će biti prava za vas?

Možda već dugo želite svirati gitaru, ali ne znate točno koji bi tip bio najbolji za vaše potrebe. Budući da kupnja prve gitare sigurno nije lak zadatak, trebat ćete pomoć trgovca u specijaliziranim prodavaonicama instrumenata. Međutim, morat ćete obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prije svega, morat ćete pružiti informacije prodavatelju, u koju ćete je svrhu koristiti, koje bi trebala biti veličine, koliko ste spremni platiti i slično.

Kako bi vaša kupovina gitare bila što uspješnija, evo nekoliko najvažnijih pitanja na koja ćete morati odgovoriti u trgovini s gitarama. Ako ih temeljito pripremite, garantiramo da ćete uskoro kod kuće imati kvalitetnu gitaru koja će vam savršeno i dugo služiti.

1. Koju vrstu glazbe želite svirati?

Svaka vrsta glazbe zahtijeva određenu vrstu gitare. Zasigurno znate da na tržištu postoji dosta vrsta gitara. U osnovi ih dijelimo na klasične, akustične i električne.

  • Klasična gitara najbolji je izbor ako ste ljubitelj klasične glazbe ili flamenco ritmova.
  • Akustičnu gitaru odaberite ako želite svirati i pjevati s prijateljima i pratiti druge instrumente.
  • Ako ste ljubitelj glasnije glazbe, rocka i heavy metala, posegnite za električnom gitarom.

2. Koja veličina gitare će biti prikladna za vas?

Kada kupujete gitaru, jedan od važnijih kriterija je veličina glazbenog instrumenta. Na to ćete morati obratiti posebnu pažnju kada odlučite kupiti klasičnu gitaru. Najbolje je o tome porazgovarati sa stručnjacima ili prodavačem u specijaliziranim trgovinama glazbalima.

3. Koliko novca ste spremni izdvojiti za kupnju gitare?

Kao i kod svih ostalih instrumenata, skuplje gitare su definitivno bolje od jeftinijih. Isto tako će zvučati ljepše i biti ugodnije na dodir.

Akustična gitara VGS Polaris P-10
VGS P-10 Polaris akustična gitara izrađena od drveta smreke i javora.

Ako namjeravate ozbiljno shvatiti sviranje gitare, posegnite za malo skupljom gitarom. Imajte na umu da će vas takva kupovina koštati nekoliko stotina eura. Skuplje i kvalitetnije gitare nikad vam neće oduzeti početnu inspiraciju, kao što je to često slučaj kod sviranja jeftinih gitara.

4. Utječe li kvaliteta drva na kvalitetu instrumenta?

Poznato je da različite vrste drva proizvode različite zvukove. Skuplje gitare izrađene su od kvalitetnijeg drveta. Izuzetno je važna uloga drveta kod akustičnih i elektro-akustičnih gitara.

5. Utječe li proizvođač na kvalitetu gitare?

Apsolutno. Kada kupujete gitaru, obratite pažnju samo na priznate brendove i izbjegavajte nepoznate koji nude instrumente po sumnjivo niskim cijenama.

Ako ste pronašli sve odgovore na svoja pitanja, vrijeme je da odete u glazbenu trgovinu, pronađete trgovca i izaberete vašu gitaru.

Related Articles

Back to top button
Close
Close