Prednosti i nedostaci 5G mreže

Peta generacija mobilnog interneta, skraćeno 5G mreža, što je to zapravo? Otprilike svakih desetak godina dolazi do smjene generacije mreža. Zato ona nije nikakav bauk, već normalan slijed tehnološkog napretka.

Prva mobilna mreža 1G puštena je u rad nedugo nakon 1980. godine, a u Hrvatskoj  tek 1989. godine. Tada se ovdje koristila već pomalo zastarjela tehnologija. Sa sve većim brojem korisnika mobilnih uređaja, sve više se počelo pisati o štetnosti i zračenju. Članci o 5G mreži zadnjih mjeseci siju strah u formi bombastičnih naslova. Sve što je novo i dolazi iz tehnološkog svijeta često budi neke skeptične emocije. Koliko će se naš život promijeniti? Koja je cijena toga?

Svjedoci smo da ovo proljeće 2020. nam je bilo pravo internetsko proljeće. Radilo se od kuće, školovalo i informiralo te to sve uz pomoć Interneta. Veća količina korisnika dovela je do ponekih pucanja mreža te sporijeg prijenosa podataka. Društvo i način života se mijenjaju. Javlja se potreba za nečim jačim, pouzdanijim.

5G je logičan nastavak već postojeće 4G mreže. Svaka generacija mobilnih mreža ima veći kapacitet i doseg od prethodne. Brzina prijenosa podataka će se povećati te to iziskuje rekonstrukcije i izgradnje novih jačih postaja. Ona ne dolazi, njezini počeci korištenja su počeli još u 2018., ali od 2020. se kreće s njezinom aktivnijom primjenom.

Dobre strane 5G mreže

Cilj je umrežavanje svega što je u Vašoj blizini. Direktna komunikacija između strojeva bez čovjeka kao posrednika. Razvoj pametnih domova, smart homes.

Neće se više događati situacije da je mreža preopterećena ako se na nju istovremeno spoji više korisnika. Za povezivanje na 5G  biti će potrebno posjedovati uređaj koji podržava tu vrstu mreže. Broj uređaja s njezinim modemom svakim danom se povećava.

Pionir je bio Motorola Moto Z3, a prati ga Samsung Galaxy S10 5G. Njezinom upotrebnom ubrzati će se razvoj umjetne inteligencije. Veliki iskorak će doživjeti i medicina kroz izvođenje operacija na daljinu uz pomoć robotike. Također, veliku ulogu bi trebala odigrati u razvoju autonomnih automobila.

Pretpostavka je da bi osnovna brzina 5G mreže trebala postizati 1 Gbps u downloadu, prevedeno to znači deset puta od trenutačne brzine 4G.

Nedostaci 5G mreže

Teško je pisati o štetnim utjecajima na zdravlje. Iako nas sa svih strana dočekuju natpisi na tu tematiku. Točnih i potvrđenih tvrdnji o štetnosti nema. Ono što je realno je da s dodavanjem još jednog sloja mreže, količina štetnih zračenja se pojačava. Pretpostavka je da će se slabije mreže pritom gasiti. Veća opasnost je u zračenju ukupnog broja antena.

Mnogi znanstvenici zahtijevaju da se zaustavi aktiviranje 5G mreže prije nego šte se istraži njezin utjecaj na ljudsko zdravlje. Razni alternativci grade svoju medijsku popularnost na člancima te tematike. Mobilne mreže su označene kao mogući kancerogeni uzročnici, njihova štetnost nije dokazana, ali mogućnost postoji.

Nove tehnološke evolucije će se dogoditi neovisno o nama. Na nama je da maksimalno čuvamo sebe i svoje bližnje. Ljudi su konstantno izloženi zračenju. Od uređaja u domaćinstvu pa do odlaska na posao i sjedenjem pred računalom. Mnogi spavaju s mobitelom pokraj glave. Kako bi zaštitili sebe treba početi mijenjati svoje navike. Veća upotreba slušalica umjesto prislanjanja mobitela uz glavu. Neka Vaša postelja i soba budu mjesto odmora, to je najmanje što možete učiniti za svoje zdravlje, neovisno o tome koji broj stoji ispred slova G.

Pročitajte također

Back to top button
Close
Close