Prednosti i nedostaci korištenja robotskog usisavača

Usisavanje je i vama prilično neugodan posao i oduvijek ste željeli da usisavač obavi taj posao umjesto vas? Robotski usisavači su stvarnost već više od desetljeća, no, iako su prvi modeli bili izuzetno skupi (nekoliko tisuća eura), danas su zapravo svima dostupni. Pogledajmo koje su njihove prednosti i nedostaci.

Prednosti: Samočišćenje kad ste izvan kuće

Želite li da se vaš stan očisti dok dođete kući? Upravo to najveća je prednost robotskih usisavača: ne morate biti prisutni dok on radi svoj posao. Ovo je definitivno korisno jer robot može sam usisavati bez da vas uznemirava. Da biste ograničili područje usisavanja, možete upotrijebiti pomoćna sredstva koja pomažu usisavaču i drže ga podalje od stepenica. Kada se baterije isprazne, automatski se vraća na stanicu za punjenje (punjenje može potrajati duže vrijeme), a sam usisavač prestaje s radom i upozorava vas za potrebu pražnjenja spremnika s otpadom.

Nedostaci: Stepenice i druga nepristupačna mjesta

Robotski usisavač na stepenicama ne može raditi bez vas, te često treba pomoć. Ako trebate usisati stubište, morat ćete to učiniti na stari, klasičan način.

Robotski usisavač na stepenicama
Robotski usisavač na stepenicama ne može raditi bez vas.

Ako je potrebno usisavati ispod stola u blagovaonici, prvo morate podići sve stolice, jer je robotski usisavač obično prevelik za kretanje između ili ispod njih. Što je s usisavanjem ispod ormara ili kauča? Nažalost, potrebno ih je pomaknuti (premjestiti) ili uzeti klasični usisavač – istina je da su robotski usisavači ravni i niski, ali u mnogim slučajevima ne prolaze ispod namještaja.

Što je s tepisima i prostirkama? Najbolji robotski usisivači također čiste tepihe, ali nemojmo se dati prevariti – oni to ne rade onako kako biste vi sami.

Kupiti ili ne?

Što odlučiti? S obzirom na to da možete kupiti visokokvalitetni robotski usisavač po povoljnoj cijeni, odličan je svakodnevni čistač i dodatak kućanstvu, kako ne biste morali svakodnevno prolaziti metlom i krpom. No, veće, tjedno čišćenje još uvijek će vas čekati – robotski usisavači još dugo neće u potpunosti zamijeniti marljive domaćice.

U nastavku možete pogledati videozapis koji pokazuje kako mačke vole robotske usisavače.

Related Articles

Back to top button
Close
Close