Što su slobodni radikali i kako se formiraju?

Slobodni radikali definiraju se kao molekule s jednim ili više neuparenih elektrona, što ih čini nestabilnima i visoko reaktivnima. Zbog toga brzo reagiraju s molekulama u svojoj okolini. No, što se događa kada se pojave u našem tijelu? U tom slučaju mogu reagirati i s DNA, pa mogu potaknuti rak ili nasljedne nedostatke.

U svakom slučaju, radikali mogu reagirati i s drugim važnim molekulama u tijelu. Stoga se, izravno ili neizravno, uključuju u srčani udar, aterosklerozu i neke druge bolesti. Njihove reakcije karakteriziraju i stvaranje novih radikala. Oni ponovno reagiraju čime se pokreće lančana reakcija. To tijelu može nanijeti veliku štetu.

Stvaranje slobodnih radikala u tijelu

Kako nastaju slobodni radikali? Neki od njih prirodno nastaju kao neželjen nusproizvod kod nepotpunog staničnog disanja. Dijelom ih tvore i bijela krvna zrnca koja mogu napasti bakterije. Dokle god su radikali pod kontrolom, čak mogu biti i od koristi.

Neki radikali nastaju kao rezultat izloženosti ionizirajućem zračenju i unošenju raznih stranih tvari u tijelo. Pod tim podrazumijevamo umjetne boje, konzervanse, pesticide, katran, lijekove i slično. U velikoj mjeri te je tvari moguće izbjeći, ali ne u potpunosti. Također se ne mogu izbjeći ni slobodni radikali koji se prirodno javljaju u tijelu.

Mehanizmi koji smanjuju stvaranje radikala

Slobodni radikali neprestano se razvijaju u tijelu. Međutim, u tijelu su se razvili i organizmi koji smanjuju stvaranje radikala, istovremeno uklanjajući i popravljajući već učinjenu štetu.

Takvi mehanizmi djeluju na različite tvari. Dobivaju se određenom hranom koja je unesena u tijelo. Na primjer, uključuju vitamin C, provitamin A, vitamin E, selen i cink. Voće, povrće i mnoge ljekovite biljke također mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala.

Učinci tvari iz ljekovitih biljaka

U velikoj mjeri moguće se zaštititi od štetnog djelovanja slobodnih radikala određenim tvarima koje se nalaze u ljekovitim biljkama. Među najpoznatijima su polifenoli, u koje spadaju i flavonoidi. Oni mogu izravno loviti slobodne radikale. Može ih se pronaći u mnogim biljkama, poput listova breze i ginka, te u cvjetovima breze, lipe, gloga i heljde.

Pokazalo se da polifenoli sprečavaju oštećenja slobodnih radikala. Imaju i veliku vjerojatnost inhibiranja nastanka bolesti poput raka i ateroskleroze.

Antioksidansima protiv slobodnih radikala

Najbolje sredstvo za uklanjanje slobodnih radikala su tzv. antioksidansi, koji na mnogo načina usporavaju ili čak potpuno sprječavaju oksidaciju molekula. Drugim riječima, moglo bi se reći da antioksidansi sprečavaju oksidativni stres uzrokovan slobodnim radikalima.

Antioksidansi djeluju tako da se brzo vežu na slobodne radikale i sprječavaju vezanje kisika i štetnih tvari za njih. Spomenut ćemo još jednom neke od najvažnijih antioksidanasa: vitamin C, vitamin E, provitamin A, selen i cink.

Pročitajte također

Back to top button
Close
Close